woensdag 6 juni 2012

Tweede dagje Volendam

Hallo iedereen,
Hier het verslagje dagje 2 in Volendam, regen en nog eens regen als we opstonden dus overschakelen op plan B, dit is iets binnen want door dit weer stuur je nog geen hond door.
Ontbijt hadden we tegen 8 uur gevraagd, het was af zelfs heb ik koffie gedronken s' morgens dat anders niet lukt bij mij want dan heb ik maagpijn, er waren nog 5 Duitsers ook hier hun kwamen om 9 uur ontbijten toen wij al gedaan hadden.
Ook nog gesprekje met de gastvrouw wat we nu konden doen met dit weer, dus het zou kaas en klompen makerij worden.
Eerst effe de mails gecheckt en beantwoord, facebook nagezien en tegen 11 uur op stap, eerst naar de "Irenehoeve" is een stolpboerderij, die meer dan 100 jaar oud is. De boerderij is gespecialiseerd in Goudse boerenkaas.
We konden een blik werpen in de kaasmakerij, ook kregen we de uitleg erbij, nadien foto's gemaakt van de mooie klompen, wij noemen ze blokken!!!
Er stonden er mooi Delfst blauw geschilderd dus die hebben we gekocht, voor in ons apartement niet om rond te lopen maar om bloemetjes in te zetten, daar konden we van de verschillende soorten kaas proeven, de gerookte met peper had wel onze voorkeur dus die hebben we gekocht, ook moesten we het doorspoelen met bessenlikeur die was wel erg lekker !!!!
Toen we buiten kwamen nog regen, dus de volgende hoeve de "Simonehoeve " de naam zegt me niets !!!
De Simonehoeve is een echt familiebedrijf. Al meerdere generaties heeft de familie Klomp een melkveebedrijf met daarnaast nog een grote kudde schapen. Het maken van kaas en klompen werd in het begin alleen op kleine schaal gedaan. Toen het toerisme in de 70er en 80er jaren van de vorige eeuw enorm groeide, heeft men het bedrijf ook opengesteld voor bezichtigingen. De kaasmakerij en klompenmakerij verhuisden naar een nieuw onderkomen om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen en waar tevens grotere groepen ontvangen konden worden voor de rondleidingen en het rondkijken in de winkel. Met Amsterdam op slechts 15 kilometer en Volendam letterlijk op een steenworp afstand, heeft de Simonehoeve een ideale ligging direct aan een goed onderhouden geasfalteerd fietspad.
Al meer dan 30 jaar worden er kazen en klompen op deze locatie gemaakt. Vanzelfsprekend wordt de melk van de eigen koeien gebruikt voor de productie van de heerlijke Boerenkazen. De kaasmakerij, de klompenmakerij, de kaasproeverij en de uitgebreide souvenirwinkel bevinden zich beneden, boven een grote verbruikzaal.
Daar aangekomen was de man juist aan het einde van de uitleg van het klompen maken, maar er was nog een Duits gezin dus kregen we nadien de uitleg in het Duits mee want hun verstonden geen Nederlands en Duits is geen probleem voor ons.
Grote winkel waar je klompen, kaas en andere snuisterijen kon kopen, ook weer van verschillende kazen geproefd nadien doorgespoeld met bessenlikeur, nog steeds lekker.
Nadien zijn we terug naar Volendam gereden, toen kwam het zonnetje een beetje piepen, we zijn gaan eten in " Le Pompadoure" met zicht op de haven, nadien nog gerookte paling gekocht die is voor deze avond!!!.
Rond 15.00 volop zon, we zijn toen nog wat in Volendam gaan rond kuieren en tegen 17.00 terug naar huis.
Hopelijk morgen mooi weer dan gaan we misschien met de boot naar Marken.
Gr Rita & Robert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten