vrijdag 8 juni 2012

Vierde dag Volendam/ Alkmaar en Zaanse Schans

Hallo iedereen,
Deze morgen toen we opstonden stralende zon dus dacht dat wordt vandaag " de Zaanse Schans "
Weer een lekker ontbijt door onze gastvrouw verzorgt, ze vertelde dat er deze voormiddag in Alkmaar een kaasmarkt is, ik wist dat het voor de kaasmarkt in Edam nog te vroeg was, dit begint pas in juli, daarmee vertelde ze het, dus wij na het ontbijt eerst naar Alkmaar gereden.
Er was heel wat volk en het is nog geen vakantie periode wat moet het dan zijn, dus een mooi plekje uitgezocht, ik ben redelijk klein dus ik kruip er overal tussendoor zodat Robert me weer moest zoeken nadien.
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad.
De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593 en wordt nog steeds gehouden. Jaarlijks bezoeken zo'n honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement
De kaasmarkt in Alkmaar wordt elke vrijdagochtend, tussen 10:00 en 12:00 uur, vanaf de eerste vrijdag van april tot en met de eerste vrijdag van september gehouden. Er zijn vier vemen (ploegen) van kaasdragers die zich bezighouden met het aan- en afvoeren van de bolvormige kaas. De verschillende vemen zijn te herkennen aan de kleur van de linten aan hun hoeden. De kazen worden geproefd, gekocht en gewogen in en om de Waag. Meestal worden rond de 10 kazen per draagbaar aangevoerd, dit weegt samen rond 160 kilo, door twee kaasdragers. De prijs van de kaas wordt bepaald bij handslag.
Het Waaggebouw in Alkmaar is een monumentaal gebouw, gelegen bij de Waagplein. Het Hollands Kaasmuseum en de VVV is in het gebouw gevestigd.
Het was mooi om dit eens van dichtbij te zien.
Nadien reden we dan naar " de Zaanse Schans" ik had daar jaren geleden eens geweest maar Robert nog niet,.
De Zaanse Schans is een buurtje in de gemeente Zaansta, gelegen aan de Zaan, pal tegenover Zaandijk en naast de Julianabrug. Het is een bekende openluchtattractie met jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers. Formeel is het geen museum. Het is wel opgezet met de bedoeling het historisch erfgoed te bewaren.
De naam is ontleend aan de schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om zo de Spaanse troepen tegen te houden.
Tussen 1961 en 1974 werden vele oude gebouwen uit de Zaanstreek met diepladers naar de Zaanse Schans gebracht en in oude luister hersteld. De bestaande molens werden gerestaureerd. Ook later zijn regelmatig gebouwen naar de Zaanse Schans verhuisd.
De Zaanse Schans is een unieke woon-werkbuurt met verschillende musea, molens, restaurants, een bezoekerscentrum en een rondvaartgelegenheid. Het geeft een uitstekende indruk hoe de Zaanstreek er in de 17e- en 18e eeuw uit heeft gezien. De Zaanse Schans is één van de toeristische toplocaties van Nederland.
Op de Zaanse Schans worden nog traditionele oudhollandse ambachten beoefend. Het is een belevenis om in het toepasselijke decor van houten huizen, schuren en molens uit vorige eeuwen, te zien wat mensen vroeger met hun handen maakten. Gelukkig zijn deze technieken niet verloren gegaan.
Op een moment begon het een beetje te regenen dus wij snel ergens binnen, dit was het specerijen magazijn, " Indie's Welvaren" het rook er lekker binnen naar kaneel en andere kruiden, ik ben beginnen niezen, het heeft niet opgehouden, ook stond er een harde wind dus ze hebben me weer met de hooikoorts.
Mooi weer of slecht weer rond Robert zijn verjaardag heb ik het meeste last ervan, we zijn daar gaan eten in een restaurant en nadien nog wat rond gekuierd nadien terug richting Volendam.
Morgenvroeg na het ontbijt terug richting Brasschaat, dan is de vakantie voorbij en kan er stilaan gestart worden met de verhuis.
We hebben ervan genoten om hier 4 dagen te zijn, we hebben kunnen bezoeken wat we wilde, de volgende vakantie zal Bali zijn.
Ben blij dat het voor Robert ook goed is meegevallen en tot op de blog van Bali.
Groetjes Rita & Robert

1 opmerking:

  1. goh Rita jullie hebben al meer gezien dan wij, onze Linda woont ong 10 minuten fietsen bij de kaasmarkt vandaan en we zijn er nog nooit wezen kijken, dat komt er niet van als wij er zijn is het woensdag en zijn we aan het oppassen.
    Morgen een hele goede reis terug naar Brasschaat, wil je onderweg uitrusten dan weet je ons te wonen he.

    BeantwoordenVerwijderen